День української писемності та мови

2013-11-09

/Files/images/images.jpeg

Одна вона у нас така

Уся співуча і дзвінка.

Уся плакуча і гримуча,

Хоч без лаврового вінка.

Тарас Шевченко

Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам’ять, найцінніше надбання віків, мова – це ще й музика, мелодика, барви буття, сучасна художня, інтелектуальна й мислительська діяльність народу.

У листопаді 1997 року був виданий указ Президента України "Про День української писемності та мови". У ньому сказано про те, що за ініціативою громадських організа­цій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства встанов­лено в Україні День української писемності та мови, який відзначається щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестара Літописця. Це робиться для того, щоб привернути увагу до історії української книги і до сучасних її проблем.

Віхами історичного розвитку культури, освіти, книжкової справи в Україні, безумовно, є видатні пам'ятки українського народу, такі як "Реймське Євангеліє", вивезене до Франції дочкою київського князя Ярослава Мудрого Анною, "Остромирове Євангеліє", що вважається найдавнішою і точно датованою пам'яткою рукописного мистецтва, "Київський Псалтир".

Українська мова — державна мова України. Вона також є рідною мовою українців не лише тих, які проживають в Україні, а ще й тих, які мешкають за її межами. Українською мовою розмовляє близько 45 мільйонів людей, і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.

Мова—це історична пам'ять про життя народу, починаючи з доісторичних часів.

Кожен із нас має великі можливості користуватися нашою неповторною українською мовою. І коли засоби масової інформації та українського радіо оголосили про проведення Всеукраїнського радіодиктанту, приуроченого Дню української писемності та мови, учні нашого навчального закладу на базі шкільної бібліотеки взяли участь у його написанні. Хочу зазначити, що три роки поспіль для учнів Красилівського НВК вже стало традицією активно включатися в написання диктанту національної єдності, щоб перевірити свої знання з української мови, підняти престиж нашого національного надбання – мови.

День української писемності і мови - це не лише державне свято, але й церковне. Милозвучна, багата українська мова буде жити вічно поміж інших мов світу.


Марчук А.М.,

бібліотекар

Красилівського НВК

Кiлькiсть переглядiв: 98

Коментарi