Всеукраїнський тиждень права

2013-12-16

Знання і дотримання своїх прав – дуже важлива передумова злагодженого, мирного, культурного життя. Це справедливо тоді, коли йдеться про міжнаціональні чи міжетнічні питання, це справедливо й тоді, коли йде мова про такий здавалось би невеличкий соціум як школа. Виховати в дитини вміння відстоювати свої права, не порушуючи при цьому прав інших, виховати відповідальне ставлення до своїх обов’язків – це означає дбати про завтрашнє громадянське суспільство. Таке завдання стоїть перед школою сьогодні. З метою формування в учнівської молоді любові до своєї країни, поваги до себе як громадянина у Красилівському НВК з 09 по 13 грудня проходив Всеукраїнський тиждень права. У закладі було розроблено ряд заходів, що охопили усі ланки освітньої діяльності – від початкової до старшої.

Першим кроком проведення тижня стала загальношкільна книжково - журнальна виставка «Світ права», яка дала можливість учням попрацювати з відповідною юридичною літературою, познайомитися із окремими статтями чинного законодавства про значення прав та обов’язків для кожного з них. Також для тижня правознавства вчителем історії та правознавства Содоль Я. В. був виданий «Юридичний калейдоскоп», в якому висвітлена Конвенція ООН про права дитини, їхні права та обов’язки, а для цікавості було запропоновано незвичайні закони світу. Крім того, учні могли перевірити, як вони знають свої права, розгадавши кросворд на тему: «Ти – людина, громадянин, отже, маєш права».

Учні молодших класів мали змогу продемонструвати своє ще не до кінця сформоване бачення громадянських праву конкурсі малюнків «Я громадянин України».У своїх роботах діти відтворили власне бачення своїх прав на відпочинок, навчання, заняття спортом, медичне обслуговування, житло. А класні керівники в свою чергу провели для своїх вихованців виховну годину «Подорож у світ юридичних професій», яка дала змогу учням отримати цікаву, необхідну інформацію на майбутнє.

Особлива увага під час проведення тижня права була відведена старшокласникам, адже зовсім скоро вони покинуть стіни рідної школи, стануть дієздатними громадянами нашої країни. Учні навчально-виховного комплексу знають, що від їхньої поінформованості сьогодні залежить їхнє громадянське життя завтра, тому вони взяли активну участь в проведенніконкурсу «Що означають мої права». Також для учнів 5-11 класів відбулася година спілкування «Злочин, який не розголошується», яку провели класні керівники. Такі заняття не тільки позитивно впливають на фізичний і психологічний розвиток дітей, в ході такої практики учні вчаться організованості, вмінню чітко і правильно діяти, засвоювати знання.

Завдяки проведеним заходам школярі зрозуміли, як потрібно використовувати теоретичні знання з права в різних життєвих ситуаціях, як аргументовано висловлювати свої думки, відстояти свою точку зору, мати відчуття відповідальності за свої вчинки, бути доброзичливими, людяними.

Загалом тиждень був насиченим, цікавим і, маю надію, плідним. Сподіваюся, що проведення подібних тематичних тижнів допоможе вихованцям нашого закладу завжди йти пліч-о-пліч з правопорядком, дружити з Фемідою.

Содоль Я.В.,

учитель історії та правознавства

Кiлькiсть переглядiв: 141

Коментарi