Підсумки тижня правових знань

2014-12-10

У 1950 році Генеральна Асамблея ООН запропонувала всім державам і зацікавленим організаціям відзначати 10 грудня як День прав людини, який знаменує річницю ухвалення Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини в 1948 році.

До поняття «права людини» людство прийшло не відразу. Вперше про права особистості заговорили французькі просвітителі Вольтер і Жан Жак Руссо. Пройшло ще майже два сторіччя, перш ніж людство дозріло до прийняття загального кодексу прав людини. 10 грудня 1948 року Організація Об'єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини, що проголошує права людини і громадянина. У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особистих відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн.

Важливо, щоб кожна людина знала свої права, щоб ці права стали цінністю, визнаною і державою, і суспільством. Рішення цієї задачі залежить від якісної роботи державних органів влади, освітніх установ, засобів масової інформації і всіх структур громадянського суспільства.

/Files/images/SAM_2156.JPGЩороку у закладі традиційно проводиться Всеукраїнський тиждень правових знань. У цьому році він розпочався у понеділок, 8 грудня 2014 року. З метою ефективного проведення Тижня було складено план заходів. Запропоновані заходи дозволили сформувати в учнів правові почуття, активну позицію у правовій сфері; виробити навички і звички правомірної поведінки; подолати в свідомості помилкові погляди та переконання, негативні навички і звички поведінки.

08 грудня учні переглянули відеофільми «Права людини» та «Історія прав людини», що дало змогу школярам пригадати, як зароджувалися і розвивалися права людини з плином часу та які права вони мають. Також для учнів 10-го класу була проведена вікторина на правознавчу тематику. Десятикласники приємно вразили своїми знаннями: вони не лише знають, що за День відзначається 10 грудня, але й правильно назвали права, даровані нам Конституцією, та права дітей, які найчастіше порушуються в Україні.

У вівторок, 9 грудня, відбулася інформаційно-пізнавальна година «Конституційні права та обов’язки громадян», активну участь у підготовці якої взяли учні 9 класу. Хлопчики та дівчатка ознайомили всіх із основними положеннями Конвенції ООН про права дитини. Для учнів 1-4 класів проводився конкурс малюнків «Я і мої права», «Світ без насильства». А для школярів 5-11 класів був проведений конкурс стіннівок на правову тематику.

Протягом тижня діяла бібліотечна виставка «Юристом ти можеш не бути, а знати закони зобов’язаний». Її мета полягала у сприянні розвитку в учнів правової культури та формуванні активної громадянської позиції.

/Files/images/SAM_2161.JPG10 грудня, безпосередньо в День прав людини, цікаво пройшов правовий брейн - ринг «Шляхами права» між учнями 9 та 10 класів. Десятикласники не лише показали уміння правильно та швидко відповідати на поставлені бліц-питання, а й правильно розв’язували юридичні задачі, зміст яких нагадував складні життєві ситуації.

Класні керівники в свою чергу провели для своїх вихованців години спілкування «Мої права» (5-11 класи), «Подорож у країну прав дитини» (1-4 класи), яка дала змогу учням отримати цікаву, необхідну інформацію.

Цікавим та змістовним вийшло засідання круглого столу «Права дитини понад усе», яким і завершився Тиждень права 12 грудня. Учні, у формі дискусії, обговорювали нагальні питання правознавства, застосування правових знань у житті, розігрували рольові ситуації, знаходили відповіді на питання законності та правомірності певної поведінки та вчинків.

Тиждень правових знань промайнув дуже швидко, але будемо сподіватися на те, що отримані знання та здобута під час проведених заходів інформація знадобиться учням. Адже обізнаність у питаннях права робить наше життя більш комфортним та захищеним, а нам надає упевненості в собі. Дуже сподіваємося на те, що рівень правових знань та правова культура наших учнів піднялися на більш високий рівень.

Содоль Я.В.,

вчитель історії та правознавства

Кiлькiсть переглядiв: 138

Коментарi