Скульптор дитячих душ

2015-05-23

/Files/images/IMG_20140919_102907.jpg

Нема щасливішої долі,

Коли Людина з твоїх рук, Учителю,

Іде у світ – на краплю світ людніє.

І.Драч «Дума про вчителя»

Фіолетовим бузком квітне травень… Полум’яним кольором звитяги й Перемоги палахкотять тюльпани. Сонце розсипає своє проміння на благодатну землю, буяє розкішним зелом соковита зелена трава. У один із таких прекрасних травневих днів святкує ювілейний день народження Наталія Миколаївна Забудько – вчитель початкових класів Красилівського НВК.

Народилася вона на співучій Черкащині, у мальовничому селі Баштечки Жашківського району Молодша в сім’ї, Наталія росла допитливою дівчинкою. Ще з дитинства мріяла стати вчителем. І от мрія здійснилася: у 1976 році Наталія Миколаївна стає студенткою Уманського державного педагогічного інституту ім. П.Г. Тичини. Швидко сплинули студентські роки. Дівчина повертається до Красилівської середньої школи, де до навчання у вузі вже працювала, дипломованим спеціалістом. У Красилівці знаходить і свою долю, будує родинне гніздечко. Та більшість свого часу проводить саме в школі, серед галасливої дітвори.

Із 1981 року працює ця чудова жінка вчителем початкових класів. За свою педагогічну діяльність вчителька дала старт у життя більше 160 вихованцям. Справді, робота Наталії Миколаївни споріднена із працею хлібороба й будівельника: із зернини добра й справедливості вона вирощує душу людини, із цегли знань складає розум. А головне, своїм прикладом і словом педагог учить найважчої у світі науки – бути людьми.

«Дитина – це м’яка та слухняна глина: вправні руки справжнього майстра здатні створити шедевр», - говорить давня мудрість. Інші ж заперечують: «Дитина - не глек, який треба наповнити, а світло, яке слід запалити». І хоч твердження протилежні, та знаходимо й те, що їх об’єднує. Йдеться про талановитого і вправного майстра, який здатен перетворити глину на витвір мистецтва чи розгледіти незгасимий вогник у дитячій душі. Лише справді непересічна, самодостатня, творча й обдарована особистість здатна виховати таку ж. Саме такою є Наталія Миколаївна.

Щоранку поважною ходою іде короткою стежиною від дому до школи Наталія Миколаївна, приглядається до всього, насолоджується не тишею та спокоєм, а галасом дітвори. Привітно, з посмішкою на обличчі схиляє голову, вітаючись. Уся її постать випромінює доброту. Здається, вона вся світиться. Цією стежкою щодня ходить учителька ось уже більше 35 років.

Крім того, що вона майстер своєї справи, Н.М.Забудько має чудовий голос. Багато років радує жителів Красилівки своїм співом, адже є постійним учасником художньої самодіяльності села.

Цього навчального року вдесяте покликав шкільний дзвінок Наталію Миколаївну «в перший клас». Непосидючі дітлахи забігають до класу…

Квітне вересом і любистком земля, зріє вчительська Доля, що заслуговує найвищого визнання. А вони, її учні, мов перші ластівки, несуть звідусіль гарні новини, бажають доброго дня.

Дорога Наталіє Миколаївно! Хай кожен новий день дарує Вам міцне здоров’я, достаток та родинний затишок, благополуччя, злагоду і добробут. Нехай прибувають сили для нових задумів, досягнень і перемог, невичерпною хай буде енергія добра Вашої благородної і сонячної душі, а хода до високої мети – впевненою. Сьогодні і сонце, і квіти, і всі слова визнання та подяки – лише для Вас. Прийміть щиру вдячність за високе служіння обраній справі, невтомний творчий пошук, самовідданість, добро і щедрість душі.

Халупа Інна Василівна, учитель початкових класів,

від імені колективу працівників Красилівського НВК

Кiлькiсть переглядiв: 132

Коментарi