• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Вивчайте, любіть свою мову, як світлу Вітчизну любіть!

Вивчайте, любіть свою мову, як світлу Вітчизну любіть!

2015-11-09

/Files/images/DSCN0305.JPG

«Вивчайте, любіть свою мову, як світлу Вітчизну любіть!» - під таким закликом, взятим із вірша В.Сосюри, пройшло 9 листопада у День української писемності та мови у Красилівському НВК свято рідної мови.

Що ж ми варті без рідної мови? Вона – скарбниця духовних надбань, оберіг наших звичаїв і традицій, запорука інтелектуального розвитку і поступу в житті. Ці непохитні істини підтвердили учні 9-11 класів та вчителі НВК, взявши участь у написанні радіодиктанту Національної єдності, котрий проводився вже вп’ятнадцяте.

Говорили про рідну мову, звертаючись до неї, як до рідної неньки, учні закладу і на хвилюючій зустрічі у літературній світлиці із місцевою поетесою Тетяною Василівною Альмужною. Із вуст школярів лунали слова молитви до коханого слова не лише як найкращої пісні в стоголоссі трав, а й невинної крові, пролитої в боротьбі за волю України. Натхненно вкладали душу у поетичні і прозові рядки учні Медведський В., Кучер Р., Коваленко Л., Вуйко А., Шарандак Д., Зінорук А., Дудник Н., Ткаченко Б., Дудник В. та школярі-читці 5 та 6 класів.

Найприємніші хвилини спілкування зі словом подарувала всім присутнім у святковому залі Тетяна Альмужна. Вона розповіла про те, як народжувалися її збірки «Стежка до мами» та «Родинне дерево». Та найбільш трепетним був момент презентації нової збірки авторки «Україно, будь благословенна», яка побачила світ у травні 2015 року.

Сторінки цієї книжки сповнені тривогою за день сьогоднішній та завтрашній, розповідають про героїв Небесної Сотні, бійців східного фронту, найдостойніших, які поклали життя за наше майбутнє, за вільну Україну:

Через Голгофу шлях проліг до волі,

Яка за це заплачена ціна?

Майстриня художнього слова поділилася безліччю епізодів, які лягли в основу поезій збірки, прочитала нові віршовані рядки, звернулася до школярів та вчителів із проханням пам’ятати про героїв та, випромінюючи світло, йти вперед дорогою миру, правди й добра.

Отож День української писемності та мови ще раз усім довів, що мова – це наша гордість. Берегти її – основне завдання кожного. Нехай не зміліє ріка нашої мови ніколи, а слово рідне нехай заграє новими гранями краси й довершеності.

Кравець П.О.,

учитель української мови і літератури

Красилівського НВК

Кiлькiсть переглядiв: 125

Коментарi