• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Відзначення 75 роковин трагедії у Бабиному Яру

Відзначення 75 роковин трагедії у Бабиному Яру

2016-09-29

/Files/images/kartinki/Бабий Яр_15.jpg

27 вересня відбулася загальношкільна інформаційно-пізнавальна година приурочена 75-й річниці трагедії у Бабиному Яру.

Бабин Яр – урочище на північному заході Києва, яке у роки Другої світової війни перетворилося на братську могилу сотень тисяч людей. Тут 29 вересня 1941 року почалися масові розстріли мирного населення міста.

Першими жертвами стали представники київської єврейської громади, про що свідчать як розповіді очевидців, так і розслідування, проведені спецслужбами та науковцями після звільнення Києва у листопаді 1943 року.

Зранку 29 вересня понад 30 тисяч євреїв прибули на північну околицю Києва невеликими групами. Їх розстрілювали по 30-40 чоловік і скидали в рів. Після того як він наповнювався 2-3 рядами тіл, мертвих присипали землею.

За два дні у Бабиному Яру зондеркомандою 4-а під командуванням штандартенфюрера Пауля Блобеля і за підтримки двох підрозділів полку поліції «Південь» було розстріляно 33 771 чоловік. Наступні розстріли євреїв відбулись 1, 2, 8 і 11 жовтня 1941 року.

Трагедія в Бабиному Яру – частина історії не лише євреїв, а й усієї України.

Протягом 1941-1943 років у Бабиному Яру було розстріляно 621 члена Організації українських націоналістів, 100 матросів Дніпровського загону Пінської воєнної флотилії, знищено 5 циганських таборів. За оцінками, за три роки у Бабиному Яру було розстріляно від 70 000 до 200 000 чоловік. Крім того, у Сирецькому концтаборі, де утримувалися військовополонені, за роки війни загинуло більше 25 тисяч осіб. Коли почався відступ німецької армії з території СРСР, нацисти намагалися сховати сліди злочинів - їм удалось ексгумувати частину тіл і спалити їх, але залишилися численні свідки і криміналістичні докази розстрілів мирного населення Києва.

Бабин Яр, що увійшов до світової історії, став всесвітньо відомим символом Голокосту.

Забудько О.М., учитель історії,

соціальний педагог

Кiлькiсть переглядiв: 121

Коментарi