• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Корсунь-Шевченківська битва – український Сталінград

Корсунь-Шевченківська битва – український Сталінград

2017-01-31

/Files/images/svyata/SAM_0223.JPG

З метою ознайомлення учнів із подіями Великої Вітчизняної війни, зокрема Корсунь-Шевченківською битвою, яка стала вирішальною під час визволення Правобережної України, виховання у школярів почуття гордості за свій народ, поваги до ветеранів Великої Вітчизняної війни, 31 січня Дудник Т.В. разом із учнями І-М курсу (10 класу) провела урок-пам’ять «Корсунь-Шевченківська битва – український Сталінград».

Війна - це слово, яке вселяє страх у серця багатьох людей. Усі, хто бачили війну, знають, що у її вирі не існує правил чи законів, а панують відчай, страх, ненависть, зло.

Війна назавжди залишиться в історії нашого народу періодом великої туги, бо на довгі чотири роки світ забув про спокій і мирне життя, періодом великого жалю, періодом великої скорботи, що й до сьогодні відлунює в нашій пам’яті. Але цей період став і періодом великої гордості: за наших простих людей-трударів, що взяли в руки зброю і пішли на фронт без розмов і нарікань; за наших чоловіків, що вийшли захищати рідну хату; за наших жінок, що своїм чеканням рятували і підтримували; за наш народ, що не зламався і вистояв.

З 24 січня по 17 лютого 1944 року тривала Корсунь-Шевченківська битва. Далеко за обрій сягають поля Корсунщини. Саме тут у смертельному двобої зійшлися страшні сили.

Розставали в ту зиму сніги несхололі,

Червоніли сніги в Кобзаревім краю,

А на Корсунськім полі,

На Корсунськім полі

Тінь Богданову бачили в грізнім бою...

Завойовникам всім хай то буде наука:

Від народної мсти за розбій не втекти.

Ми ж покажем синам і повідаєм внукам,

Де й коли обнялись Українські фронти.

Корсунь-Шевченківська битва — одна з найбільших та найважливіших битв минулої війни, одна з блискучих операцій з визволення Правобережної України від іноземних загарбників, яка завершилася повною ліквідацією чисельного угрупування німецько-фашистських військ.

Учителі та учні мали можливість переглянути відео про події, які відбувалися на теренах Київської і Черкаської областей у ті зимові дні.

Десятикласники розповіли, що у боях під Корсунь-Шевченківським відзначився уродженець села Сулимівки Яготинського району Київської області генерал-лейтенант Андрій Григорович Кравченко, який командував щойно сформованою 6-ю гвардійською танковою армією 1-го Українського фронту. Учні нашого навчального закладу неодноразово відвідували рідне село героя.

Наш навчальний заклад носить ім’я генерал-лейтенанта танкових військ Михайла Івановича Савельєва. У роки Великої Вітчизняної війни він був заступником командира 5-го механізованого корпусу і командувачем 6-ї гвардійської танкової армії, сформованої 20 січня 1944р. на території Ставищенського району. У перші дні Корсунь-Шевченківської битви рухомий танковий загін цієї армії, очолюваний М.І.Савельєвим, здійснив із південних полів села Красилівки прорив на Звенигородку, де в результаті зустрічі з воїнами 5-ї гвардійської танкової армії було завершено оточення великого угрупування фашистських військ силами І і ІІ Українських фронтів.

На клопотання Ради ветеранів 6-ї гвардійської танкової армії постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 1991 року нашому навчальному закладу присвоєно ім’я М.І.Савельєва.

Традиційно, світлу пам’ять загиблих на фронтах, закатованих у катівнях, спалених у пекельних крематоріях, замучених голодом, замордованих страшними війнами, які відбувалися і відбуваються на території нашої держави, вшанували хвилиною мовчання.

А ми обіцяємо любити Україну, своєю працею і вчинками зробити її сильною, багатою і квітучою.

Дудник Т.В., класний керівник

І-М курсу (10 класу)

Кiлькiсть переглядiв: 118

Коментарi