День матері

2017-05-13

/Files/images/svyata/IMG_20170513_084502.jpg

Травень - місяць, багатий на свята, найпишніша та найпрекрасніша пора весни. Одним із найбільш зворушливих і близьких серцю кожної людини є День Матері, який ми відзначаємо у другу неділю травня. Цьогоріч свято припало на 14 травня.

Американське за походженням свято, яке має вже більш ніж сторічну історію, прийшло до України лише 17 років тому, але одразу набуло популярності. Адже в Україні традиційно поважають роль жінки у родині як матері і берегині сімейного затишку.

Вперше організувала День Матері американка із Філадельфії Анна Джарвіч у 1910 році. Після першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині. Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була редактор тижневика «Жіноча доля» Олена Кисилевська. Відтоді в другу неділю травня День Матері відзначали дуже широко. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, свято Матері повернулося в Україну.

Жінка споконвіку вважалася берегинею домашнього вогнища та сімейного затишку. Любов до рідної неньки переросла у глибоку пошану до Матері Божої, яка завжди була покровителькою українців, та невгасиму палку любов, що втілювалася у вічній боротьбі, до Матері-Батьківщини.

Любов матері... Що може бути сокровенніше? Жінка-мати – лаконічно, але водночас так багато... У нас підсвідомо живе довіра до неї, ми знаємо, що мати не відвернеться від своєї дитини, її любов сильніша за буденні образи. Ніхто так, як вона, не здатен відчути і зрозуміти зранену душу. Її серце щемить, коли дитині погано, вона співпереживає з нею, уміє поспівчувати.

/Files/images/svyata/IMG_20170513_080952.jpg

«У світі все починається з мами!» - саме такими ніжними словами розпочалося свято мами у нашому навчальному закладі 13 травня. З уст школярів лунали палкі привітання на адресу усіх матусь. Учні 2, 3 та 7 класів декламували вірші про найдорожчу людину у світі. Цікавим доповненням стала інсценізація про те, як Господь створював Маму у виконанні учнів 7 та 9 класів.

/Files/images/svyata/IMG_20170513_084548.jpg

Усі присутні у залі переглянули відеоролик «Мамина молитва», а ніжним додатком до усіх побажань матерям стала пісня «Мамина калина».

Кажуть, що великі люди не народжуються – їх плекають матері. Все це факти, які тільки підтверджують, що впродовж тисячоліть, незважаючи на всі лихоліття, жінка-мати є вічним джерелом невичерпної любові та берегинею національних традицій.

Кiлькiсть переглядiв: 130

Коментарi