Зустріч із Ольгою Пустовгар

2017-11-09

/Files/images/svyata/zustrch_u_lteraturny_svtlits/IMG_20171109_111843.jpg

Мова – скарбниця духовності, невичерпне джерело натхнення і творчості народу, котрий володіє нею.

Традиційно в Красилівському НВК 9 листопада, у день народження Нестора Літописця, відкриваються навстіж двері літературної світлиці для довгоочікуваних зустрічей із поетами-земляками.

Разом із осіннім марафоном золотавого листя, котре впереміш із різнобарвним суцвіттям хризантем окутує шкільне подвір’я, Красилівські школярі гостинно зустрічали надзвичайно цікаву, харизматичну особистість – Ольгу Яківну Пустовгар.

/Files/images/svyata/zustrch_u_lteraturny_svtlits/IMG_20171109_114006.jpgЯкщо проаналізувати поетичну лексику майстрині художнього слова, то помітимо, що тут переважають слова: Україна, мова, мати, душа, правда. Бог, добро, любов, щастя, серце, віра, життя, мир, надія… Переконатись у цьому змогли всі присутні у святковій залі, прослухавши поезії Ольги Яківни зі збірки «Від серця і душі» у виконанні учнів Забудько Д., Чехової А., Кучера В. (8 клас). Про трепетне ставлення авторки до природи, рідних українських пейзажів декламували вірші учні початкової школи: Гінда С., Альмужна А., Альмужна О., Чехова Р., Полотняк А.

Як і кожного українця, поетесу дуже хвилюють події на Сході України. Із болем у серці й великою надією на перемогу з-під її пера вийшли три книги «Я єсть народ». Спробували передати той біль і сподівання учні, котрі виразно читали вірші із цих збірок: Балуца А, Дудник Т. (8 клас), Мамченко Т., Барганівська А. (7 клас), Яструб Д., Халупа Я. (10 клас), Щербина А. (11 клас).

На святі звучали пісні про мову, вітання від директора закладу Н.О.Медведської, але звичайно, родзинкою став сам виступ О.Я.Пустовгар. Вона охоче поділилася яскравими спогадами із дитинства, дала поради молодим поетам-початківцям з основ віршування, розповіла про творчу діяльність, що викликало неабиякий інтерес в учнів. Та найбільш хвилюючим моментом зустрічі стало вшанування загиблих воїнів-героїв, наших земляків Олександра Бачинського та Сергія Альмужного, котрим майстриня присвятила свої вірші.

Зустріч відбулася, але ще довго у стінах НВК відчувався щемливий запах хризантем, котрими учні вітали поетесу. І в душі кожного закарбувався вислів П.Тичини «Я єсть народ»…

/Files/images/svyata/zustrch_u_lteraturny_svtlits/IMG_20171109_123545.jpgПродовженням свята Дня української писемності та мови стало долучення учнів та вчителів закладу до написання ХVІІ радіодиктанту національної єдності, що проходив під девізом "Нас багато. Ми різні. Але нас об’єднує спільна мета" і був спрямований на пропагування грамотності, підтримку та розвиток державної мови як духовного потенціалу нації, виховання високої мовної культури.

Кiлькiсть переглядiв: 458

Коментарi