• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ВОЇНІВ-ІНТЕРНАЦІОНАЛІСТІВ

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ВОЇНІВ-ІНТЕРНАЦІОНАЛІСТІВ

2019-02-08

/Files/images/svyata/IMG-f979ae0e239962794e7caa3ecea006ba-V.jpg

Із кожним роком все далі й далі історія віддаляє нас від вогняні роки афганської війни. Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності й вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у солдатські шинелі.

Тридцять років тому сотні сімей, родин, де підростали майбутні солдати, з полегшенням зітхнули. 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата увійшла в новітню історію як День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Саме про військові події на територіях інших держав 08 лютого розповідали почесні гості: Іван Іванович Даценко, учасник бойових дій у Вʼєтнамі, голова Ставищенської організації ветеранів, Остренко Михайло Петрович, учасник бойових дій у Афганістані, радник голови районної ради, Чумак Іван Ількович, учасник бойових дій у Чехословакії. Іван Іванович розповів присутнім у залі про те, що ста шістдесяти тисячам наших земляків судилося пройти це жорстоке випробування, 3383 із них повернулися додому в цинкових трунах, 12 тисяч залишилися інвалідами, понад 100 тисяч живуть і житимуть із невиліковними хворобами.

Зі сльозами на очах пригадав Михайло Петрович про надзвичайно жорсткі та виснажливі умови підготовки, перемінливий клімат, щоденні думки про смерть і переживання за своє життя й життя побратимів. Таке зрозуміють тільки ті, хто воював і вижив у ті жахливі роки.

У цей день ми згадали випускника нашого закладу освіти Федоренка Віталія Григоровича, на честь якого встановлена памʼятна дошка на фасаді школи.

Згадали й про красилівчан, які проходили службу в Афганістані: Вишнівського Л. Ф., Боміхова О. П., Ткача В. Г., Альмужного В. Д., Альмужного В. В. (нині покійного), Тищука В. В. (нині покійного).

Медведська Н.О., директор НВК, закликала всіх шанувати й пам’ятати ветеранів, виявляти розуміння до тих, хто пройшов через війну і для кого вона триває й досі.

Альмужна Анна, учениця 9 класу

Кiлькiсть переглядiв: 156

Коментарi