• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • СОРОЧИНСЬКИЙ ЯРМАРОК – СВЯТО ПРАЦІ І ГУМОРУ

СОРОЧИНСЬКИЙ ЯРМАРОК – СВЯТО ПРАЦІ І ГУМОРУ

2019-04-01

Хто з українців жодного разу не чув слова «ярмарок»? Невже є такі? Свято праці і спілкування, продажу товарів і придбання гарного настрою, розпродажу одягу і щастя, де діяли постійні знижки цін на продукцію і посмішки.

На ярмарках вирувало життя, яке любили спостерігати письменники та художники. Тут у митців народжувалися сюжети майбутніх творів, зʼявлялося натхнення.

Сорочинський ярмарок не був ні найбільшим із них, ні найвідомішим. Село Великі Сорочинці Миргородського району, напевне, й залишилося б, як і багато інших сіл Полтавщини, маловідомим, якби його не прославив навіки великий земляк – український і російський письменник М.В.Гоголь, якому 1 квітня 2019 року виповнилося 210 років від дня народження.

Саме цій відомій даті і приурочили свою Сорочинсько-Красилівську ярмарку (у Красилівці у ХІХ столітті був знаний на всю округу базар) школярі та працівники нашого закладу освіти. Чого там тільки не було: вареники і сало, пироги і пампушки, яблука і грушки, із сиром ватрушки. А ще було сміху вдосталь, пісні, танці, молодці і дівчата чепурні

Продавали корови, свині, кури, індики. Чоловік шукав дружину, баба діда била в спину. Чорт з Вакулою зустрівся і, нарешті, порозумівся.

За допомогою інсценівок, гуморесок, танців, пісень школярі намагалися передати ярмарковий настрій усім присутнім у залі, зокрема, учням, працівникам закладу освіти та батькам, котрі завітали на Сорочинську ярмарку.

На нашому ярмарку було відтворено поезію народного життя, реалістично, жартівливо відображено різних представників

українського народу.

Отримавши безліч позитивних емоцій, усі учасники святкового дійства дружно торгували і Гоголя прославляли!

Пройшовши через віки, Сорочинський ярмарок сьогодні впевнено дивиться в майбутнє. Приємно, що в нашому закладі освіти такі ярмарки стали традиційними.

Грузинська О.О.,

класний керівник 8 класу,

учитель української мови та літератури

Кiлькiсть переглядiв: 188

Коментарi