Підсумки Тижня рідної мови

2020-11-17

/Files/images/kartinki/200161.jpg

«Найбiльше i найдорожче добро кожного народу – це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя i своï сподiванки, розум, досвiд, почування», - писав Манас Мирний. І справді, мова – «це всi глибиннi пласти духовного життя народу, його iсторична пам'ять, найцiннiше надбання вiкiв, мова – це ще й музика, мелодика, фарби, буття, сучасна, художня, iнтелектуальна i мисленнєва дiяльнiсть народу» (Олесь Гончар). Аби ще раз донести до свідомості учнів ці важливі особливості нашої мови, у опорному закладі освіти був проведений тиждень української мови та літератури.

/Files/images/tematichn_tijn/изображение_viber_2020-11-19_10-42-37.jpgРозпочався він 9 листопада у величне свято нашого найдорожчого надбання – День української писемності та мови. Нагадаю, що встановлене свято було на честь Нестора літописця, послідовника Кирила і Мефодія. Саме його вважають “батьком українського письма”. Цього дня учні 9-11 класів та педагоги опорного закладу освіти долучилися до ювілейного ХХ Всеукраїн-ського радіодиктанту національної єдності «Виклики книжкової ери», який цьогоріч озвучила артистка Римма Зюбіна. Загалом щорічний диктант проводиться з метою пропагування грамотності, підтримки та розвитку державної мови, виховання високої мовної культури.

/Files/images/tematichn_tijn/изображение_viber_2020-11-19_10-431-22.jpg

Цього ж дня Дудник Таїсія, учениця 11 класу, взяла участь в онлайн-вікторині до Дня української писемності та мови, яку проводив КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» і посіла ІІІ місце. У вівторок 10 листопада всі учні 1-11 класів взяли участь (по локаціях) разом із Грузинською Ольгою Олексіївною, Альмужною Наталією Петрівною, Кравець Павлиною Олександрівною, учителями початкових класів у інтелектуальних іграх, квестах, вікторинах, змаганнях до Дня української писемності та мови «Мово моя українська, рідна мово!». Учні демонстрували свою ерудицію, знання, компетентності, творчі здібності з української мови та літератури. Власні думки висловлювали також за допомогою стіни «Я розмовляю українською, тому що…» .

/Files/images/tematichn_tijn/изображение_viber_2020-11-19_10-41-222.jpgУ рамках тижня були проведені відкриті уроки: у 6 класі з української літератури з теми «Тарас Шевченко. «Думка»» (учитель Альмужна Н. П.); у 5 класі з української літератури з теми «В.Королів-Старий «Хуха-Моховинка» (учитель Грузинська О.О.); у 11 класі з української мови з теми «Активні та пасивні дієприкметники» (учитель Кравець П.О.) та у 4 класі з літературного читання «Козацькому роду нема переводу. Марія Пригара «Козак Голота». Всі уроки були проведені на високому рівні, головне, що діти отримали задоволення та продуктивно попрацювали.

/Files/images/tematichn_tijn/изображение_viber_2020-11-19_10-41-24.jpg

Варто зазначити, що школярі 5-11 класів взяли участь у ХІ Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Перемогу здобули Полотняк А. (6 клас), Кузьменко У. (7 клас) та Дудник Т. (11 клас), ми вітаємо наших дівчаток. «Розмовляймо українською правильно!» - закликав учнів Олександр Авраменко після перегляду школярами експрес-уроків найпопулярнішого сучасного мовознавця.

Отже, звертаюся до всіх: любімо українську мову, вивчаймо, розвиваймо її, розмовляймо українською, борімося за красу мови, за правильність мови, за приступність мови, за багатство мови...

Кравець П.О., учитель української мови та літератури

Кiлькiсть переглядiв: 146

Коментарi