«СКАЖЕМО КУРІННЮ «НІ»

2021-10-05

/Files/images/kartinki/стоп куріння.jpg

Саме під таким гаслом 5 жовтня у 8 класі відбулася година спілкування, на якій учні детально ознайомилися із негативними наслідками впливу на організм речовин, які виділяються під час куріння звичайної сигарети, кальяну та електронної сигарети.

Про шкідливий вплив куріння на організм знає кожен. Але, незважаючи на це, в кожному місті і в кожному населеному пункті нашої великої планети велика кількість людей, що палять.

Куріння тютюнових виробів може спровокувати онкологічні захворювання, хвороби серцево-судинної системи і дихальних шляхів. Це далеко не повний список, адже від нікотину і тютюнового диму страждають всі людські органи. Колір шкіри тьмяніє, вона стає в’ялою і млявою. Зуби жовтіють, на них з’являється наліт, від якого проблематично позбутися. Постійний запах із рота заважає нормальному спілкуванню в соціумі і доставляє дискомфорт. За статистикою, чверть людей, що вживають тютюнові вироби щодня, вмирають саме через захворювання, спричинених тютюнопалінням. У тютюновому димі міститься чотири тисячі хімічних сполук, частина з яких містить у своєму складі токсичні й отруйні речовини. Пасивні курці – мимовільні заручники любителів тютюну, що знаходяться з ними в одному просторі. Ризик отримати проблеми зі здоров’ям у них також великий.

Кальяни більш небезпечні, ніж прийнято вважати. Година паління кальяну завдає шкоди організму, як 100 викурених сигарет. Адже під час куріння однієї сигарети курець вдихає 0,6 л диму, в той час як курець кальяну за один сеанс куріння кальяну вдихає 74.1 л диму.

Куріння кальяну насправді завдає суттєвої шкоди здоров’ю курців, у тому числі пасивних. І точно не є безпечною альтернативою сигаретам.

Дим кальяну містить канцерогенні речовини, важкі метали, чадний газ та інші небезпечні сполуки, які в тому числі притаманні диму цигарок. Люди, які вживають кальян протягом півгодини, отримують велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі — гіпоксію.

Дим кальянів містить токсичні речовини, які також можуть спричиняти рак легень та інші види раку, серцево-судинні та респіраторні захворювання.

Куріння кальяну підвищує частоту серцебиття, середній артеріальний тиск та індекс збільшення аорти. Це призводить до артеріальної жорсткості. Навіть одна “сесія” куріння кальяну впливає на серцебиття та кров’яний тиск. Куріння кальяну також викликає залежність, адже в кальянній суміші присутній той же нікотин, як і в сигаретах.

Також доведено, що куріння електронних сигарет підвищує ризики хронічних обструктивних захворювань легень, раку легень та серцево-судинних захворювань, оскільки містять хімічні речовини, такі, як важкі метали та канцерогени, гліцерин і пропіленгліколь. Крім того, регулярне використання ароматизованих рідин, особливо солодких, також може створювати серйозні ризики для здоров’я. Адже багато з цих рідин є подразниками, що призводять до запалення дихальних шляхів, можуть сприяти розвитку пухлин, роблять організм сприятливим до вірусних захворювань тощо.

Куріння не несе в собі ніяких плюсів, тому якщо ви курите, то кидайте негайно. А якщо не курите, то і не варто починати.

Дудник Т.В.,

класний керівник 8 класу

Кiлькiсть переглядiв: 47

Коментарi