/Files/images/56122906_c526244ffabb.gif ДОРОСЛІ, ЯКЩО У ВАС ПРОБЛЕМИ У СПІЛКУВАННІ З ДИТИНОЮ, ЯКЩО ВИ НЕ РОЗУМІЄТЕ ОДИН ОДНОГО, ПОШУКАЙТЕ ВІДПОВІДІ НА СВОЇ ЗАПИТАННЯ НА НАШІЙ СТОРІНЦІ.

Поради батькам щодо спілкування з підлітками

1. Цікавтесь тим, що подобається вашій дитині.

Для підлітка дуже важливо відчувати, що батьки не осуджують і не критикують його захоплень. Тому варто в ненав'язливій формі дізнатись, чим цікавиться та захоплюється підліток і намагатися всіляко підтримувати та сприяти розвитку його інтересу.

2. Контролюйте, не обмежуючи.

Багато підлітків активно суперечать правилам і обмеженням. Вони думають, що достатньо дорослі, що можуть самі про себе подбати. Хоча підліткам усе ще потрібні обмеження. З новими можливостями і бажаннями вони можуть заподіяти собі значної шкоди, якщо не будуть стримувати себе з усією відповідальністю.

3. Свобода + відповідальність.

Дайте зрозуміти вашій дитині, що у нього або у неї буде більше свободи, але при цьому на них буде покладено більше відповідальності.

3. Спілкуйтеся щодня.

Щоденне спілкування є важливим для підтримки відкритих, довірливих стосунків між вами. Ваша дитина буде більше довіряти вам, якщо ви будете спілкуватися з нею щодня. Довіра до будь-кого полягає в практиці. Вона може бути побудована тільки на багатозначних відносинах, які супроводжуються активним спілкуванням. І, хоча підліток може всіляко демонструвати своє категоричне небажання спілкуватись, бути замкнутим чи агресивним, все-одно воно дуже йому потрібне.

4. Вчіться розуміти світ, в якому живе підліток.

Це дуже непросто, проте досягти взаєморозуміння з підлітком не можливо, не розуміючи світу в якому він (вона) живе: цінностей, поглядів, переконань, уподобань, хобі, мрій, планів на майбутнє тощо. Тому вивчайте свою дитину: щоденно спостерігайте за її настроєм, поведінкою, уважно вислуховуйте кожного разу, коли підліток звернеться з якимось питанням.

5. Завжди підбадьорюйте підлітка.

Впевненість проявляється тоді, коли тобі кажуть: «Я знаю, ти можеш це зробити! Ти це зробив! Приголомшливо!». Немає такого скромного успіху, який не заслуговував би похвали. Але це не означає, що слід струшувати повітря удаваним «ура» і не слід критикувати. Критику потрібно поєднувати з похвалою і практичною порадою.

6. Не варто пред'являти підліткові занадто багато претензій і перекладати на нього свої очікування.

Це не означає, що потрібно не пред'являти підлітку жодних претензій та вимог. Вони, безперечно, повинні бути, проте, лише необхідні й такі, що є прийнятними та посильними для підлітка.

7. Терпляче і уважно вислуховуйте підлітка: якщо він здатний розповідати про свої проблеми, значить він вважає, що вам можна довіритись і звернутись за підтримкою.

8. Намагайтесь завжди бути готовими знайти час для спілкування з підлітком.

Життя підлітків настільки нестабільне та бурхливе, що вашій дитині в будь-який момент може знадобитись ваша допомога і підтримка.

9. Заохочуйте позитивні якості підлітка, намагайтесь їх закріпити.

10. Стимулюйте заняття фізичними вправами і заохочуйте будь-які захоплення спортом.

Підготувала соціальний педагог Красилівського НВК Забудько О.М.

Кiлькiсть переглядiв: 324

Коментарi